prognoses en (str)hubbels

Written by Renée van Dijk. Posted in Blog

“Leven is meervoud van lef”

Dat heb ik nu altijd een mooie Loesje-kaart gevonden. En tegelijk zo confronterend. Want hoe vaak kiezen we in ons leven niet voor de gemakkelijkste weg? De veiligste? De vertrouwde…

Als je een beetje bevoorrecht bent en je dus niet druk hoeft te maken over primaire behoeften zoals voedsel of onderdak, dan kom je in je leven keuzes tegen waar eigenlijk niet meer vanaf hangt dan je eigen geluksgevoel. En juist op die momenten gaan we ineens vreselijk twijfelen. Woorden als ‘willen’, ‘kunnen’ en ‘durven’ komen dan al snel naar boven.

Duizenden boeken zijn er over geschreven. Over hoe je je geluk na moet jagen, je dromen kunt verwezenlijken of erachter komt wat de kleur van je parachute is. De laatste weken betrap ik mezelf regelmatig op het gebruik van een stopwoordje: ‘luxeproblemen’. Het lijkt me ook hier van toepassing.

Doordat ik de luxe heb om tijd en energie te steken in het rondsurfen in diverse teksten die op social media gepubliceerd zijn kwam ik vanavond ineens terecht op de volgende website: http://hubbels.eu/ Leuk concept. En de ontwerpers hebben er dan ook een welverdiende prijs mee gewonnen. En toch, het deed even ‘au’.

Flashback: In 2006 presenteerde ik vol trots mijn eindexamenwerk bij de Artemis Styling Academie, een concept voor Small Business Offices. Compacte werkruimtes die je bij wijze van spreken in je achtertuin kon plaatsen zodat je als ZZP’er toch een aparte werkplek had en niet naar de zolderkamer verbannen werd.

Zelf werkte ik op dat moment nog gewoon in loondienst als directiesecretaresse en was er nog geen sprake van ondernemerschap in mijn leven. Maar ik was er wel volledig van overtuigd dat de groep Zelfstandigen Zonder Personeel in de komende jaren gigantisch zou groeien. En dat ‘arbeid’ in de nabije toekomst heel anders ingezet zou worden. Vraag en aanbod in tijdelijk werk zou flexibiliteit in die markt gaan brengen en door het toenemende individualisme zouden steeds meer mensen kiezen voor zelfstandigheid. Ik wist het zeker!

Nee, ik ben niet helderziend. Maar ik geloof wel dat wanneer je de ontwikkelingen in de wereld een beetje breed volgt, je visie op de toekomst een hoger waarheidsgehalte krijgt. En in die jaren bij Artemis was ik aardig gedrilled in het volgen van de sociaal-maatschappelijke, demografische, economische en technologische ontwikkelingen.

Het concept werd goed ontvangen en meer dan één docent adviseerde me er na mijn afstuderen mee door te gaan.

5 jaar geleden stond ik dus voor een luxe-keus: ga ik proberen mijn prognose-concept aan de man te brengen? Ga ik proberen er een ontwerper, producent en distributeur aan te koppelen? ‘Wil ik’, ‘kan ik’, ‘durf ik’…? Het antwoord was er snel: ik durfde niet. En ik heb diep respect voor studiegenoten die wel hun concept volledig doorzetten (bv. Veggie in Pumps).

Spijt van mijn keus? Welnee! In plaats van mijn concept door te ontwikkelen ben ik er gewoon vrij snel naar gaan leven. Dus ik ben inmiddels al 4 jaar succesvol aan de slag als ZP’er (Zelfstandig Professional, want ZZP’er kan echt niet meer als term) op het gebied van management support. Een vak dat ik door-en-door ken en dat naar mijn idee volop in beweging is. Ik geniet van alle mooie ontwikkelingen die ik in de wereld zie en waar ik graag in mee blijf groeien. Want stilstaan is zo saai.

En ohja, ik ben nog steeds op zoek naar een mooie boomhut.

Maar die hubbels? Die hadden dus van mij kunnen zijn. En ik hoop dat ik daar bij een volgend keuzemoment toch even aan denk… 😛

20110214


Deel dit artikel: 

Labels:, , , , , , , ,