wake up and smell the coffee!

Written by Renée van Dijk. Posted in Blog

Dat was de boodschap van de bijeenkomst #ontsecretaressen die afgelopen zaterdag plaatsvond in het Mercure in Nieuwegein.

Overal wordt gesproken, geschreven, zo niet gezongen over ‘nieuwe’ dingen. De termen vliegen je om de oren. Nieuw werken, slimmer werken, virtual jobs, communicatie 2.0, organiseren 3.0…

Wanneer je ook maar een beetje gebruik maakt van social media, en zelfs zonder, kun je het onderwerp echt niet meer ontwijken. En de vraag is zou je dat willen?

Nee! Wanneer je aan ziet komen wat er gaat gebeuren is het veel gemakkelijker om mee te gaan in een verandering. Sterker nog: om daarbij zelf aan het stuur te zitten. Het geeft je de kans je eigen positie te kiezen. En wie zijn eigen keuzes maakt, neemt verantwoordelijkheid voor zijn acties en zal de toekomst met vertrouwen tegemoet zien.

Informatie-overload? Door gebruik te maken van je natuurlijke mechanisme om te filteren wordt het heel eenvoudig om je weg te vinden binnen al die aangeboden informatie. Wie ooit een rode auto kocht, weet dat hij daarna ineens veel meer rode auto’s op de weg zag rijden. Was dat echt zo? Nee, maar we hebben de filter ‘rode auto’ geactiveerd.

Wij (Léontine de Koning en ik) filteren op die manier al geruime tijd alle informatie rondom werk, organisaties en met name de invloed van de ontwikkelingen daarin op het vakgebied management ondersteuning. Allebei zijn we op dit moment zelfstandig ondernemer in dat vak.

Onze conclusie; staffuncties zullen steeds meer verdwijnen en de taken die nu door ons worden uitgevoerd verdampen nog verder of worden situatieafhankelijk uitgevoerd door anderen. Tijd voor een wake up call.

We startten een discussieplatform op een eigen LinkedIn-groep en dit leidde tot een eerste bijeenkomst waarin vakgenoten en andere geïnteresseerden met elkaar in gesprek gingen over de toekomst.

Met input van twee gastsprekers (Edwin de Bree, organisatie 3.0 specialist en Lieke Lamb, trendwatcher) gingen de deelnemers zelf aan de slag met thema’s zoals ‘kennisbeheer’ en ‘cultuur’ en de vragen:

  • Welke invloed hebben de geschetste veranderingen op het thema?
  • Wat betekent dat voor het huidige takenpakket van de secretaresse?
  • Welke nieuwe rollen zie je dan voor jezelf in de toekomst?

De eindconclusie van de middag was helder:

Weet wie je bent, waar je kwaliteiten liggen, wees proactief, sta open voor verandering en vind je eigen nieuwe rol(len)!

Hoeveel inspiratie en energie er loskwam bleek pas goed in de gesprekken bij de borrel achteraf en vooral in de timeline van @ontsecretares op twitter.

Mensen die nieuwe foto’s plaatsen, hun profiel aanpassen, het uit willen dragen in netwerken, blogs schrijven en die letterlijk staan te springen om zelf hun toekomst vorm te geven.

Pas op Nederland! Zij verwachten donderdag geen bloemetje… zij willen vrijheid en gelijkwaardigheid en gaan hun eigen rol bepalen.

20110417


Deel dit artikel: 

Labels:, , , , , , , , , , , , , ,