En wat doe jij?

Written by Renée van Dijk. Posted in Blog

Men neme een netwerkbijeenkomst. Randvoorwaarden: deelnemers, zaaltje, een verbindende factor en vooral: veel koffie! …

De deur gaat open, mensen druppelen langzaam binnen en beginnen ietwat schuchter met elkaar in gesprek te gaan. Eerst natuurlijk met de mensen van de organisatie, dat is niet alleen beleefd, maar ook een soort van veilig, want die ken je vaak al. En dan de rest van de bekenden. “Hé hoi, hoe gaat het met jou?”

Ergens in de loop van de bijeenkomst, vaak pas na een presentatie die vooral bedoeld is om je gespreksstof te geven, sta je dan ineens naast iemand die je nog niet eerder ontmoet hebt en kijkt elkaar in de ogen.

Je geeft elkaar een hand, noemt je naam en vervolgens komt de eerste vraag. Tijdens mijn eerste echte zakelijke netwerkbijeenkomsten, nu een paar jaar geleden, ontdekte ik al snel dat die eerste vraag meestal was: “Waar ben jij van?”

Begrijpelijk, want mijn naambadge vertelt meestal niet meer dan Renée van Dijk. Die vraag wist ik altijd snel te pareren: “Ik ben van mezelf” was mijn standaard antwoord. En daarmee was er gelijk een opening gecreëerd om verder te praten.

Natuurlijk ben ik daarin niet de enige. Met de groei van het aantal zelfstandig professionals verdwijnen op deze meetings ook de naambadges met de zo herkenbare grote bedrijfsnamen. Sterker nog, ik kom steeds vaker op plekken waar überhaupt geen stigmatiserend stickertje meer wordt uitgereikt. Yes!

Maar ineens heb ik een volgend dilemma. De openingsvraag “Waar ben jij van?” wordt steeds vaker vervangen door “En wat doe jij?”

En nu sta ik met mijn mond vol tanden. Hakkelend komt er iets uit, over waar ik vandaan kom of wat ik heb gedaan tot nu toe. En voordat ik het weet word ik in het verdere gesprek teruggezogen in dat verleden omdat mensen daar vragen over gaan stellen. Zo logisch: want zo heb ik me toch voorgesteld?

Een aantal weken geleden werd ik er bij de Profielstylers bewust van gemaakt dat je CV of profiel niet zozeer je historie moet opsommen, maar vooral je ambitie uit moet stralen. En deze week kreeg ik van een ander de feedback dat mijn huidige profielen niet bij mijn persoon pasten.

Help! Ze hebben allebei gelijk: I need an update!

En dat geldt dus net zo hard voor de manier waarop ik me IRL voorstel. Maar als je ambitie ‘under construction’ is, dan is het best moeilijk om een pasklaar antwoord te hebben op die eeuwige vraag ‘Wat doe je?’. En ook bij anderen proef ik dat ze het er lastig mee hebben. Ik hoor antwoorden voorbij komen als “Ik doe van alles” of “Nouja, dat is niet zo gemakkelijk uit te leggen” of “Ik doe dit, maar ik doe ook nog dat”. En die antwoorden, die passen voor mij bij het huidige tijdsbeeld. Waarin niemand meer 1 ding doet. Maar allerlei capaciteiten aan het ontplooien is en zichzelf in verschillende situaties een verschillende rol toe eigent.

Welke vraag kunnen we elkaar nu eens stellen die wel recht doet aan onze veelzijdige ambitie en bezigheden? Ik zou daar heel graag suggesties voor krijgen. (@reneevandijk #openingsvraag)

Voorlopig ga ik zelf maar eens wat uitproberen. Dus als je bij een netwerkbijeenkomst naast me komt te staan, wees dan niet verbaasd als ik je een van de volgende vragen stel:

  • “Wie ben je?”
  • “Wat typeert jou?”
  • “Wat is jouw visie?”
  • “Wat is je ambitie en wat voor activiteiten doe je zoal?”

Of misschien wel die ene mooie: “Waar word jij nu echt gelukkig van?”

20110506

Deel dit artikel: 

Labels:, , , , ,