Liesje leerde Lotje lopen

Written by Renée van Dijk. Posted in Blog

liesje - leren

 

“Liesje leerde Lotje lopen, langs de lange Lindelaan. Maar toen Lotje niet wou lopen, toen liet Liesje Lotje staan”.

Alliteratie. Ik kan genieten van zulke zinnen….

Maar als je mijn bio op Twitter hebt gelezen, weet je dat allang. De alliteratie van Liesje en Lotje gaat over ‘leren’. En laat leren nu net het tweede woord zijn in mijn bio.

Ik ben trots op mijn bio. Hij is echt helemaal van mij. Alle woorden die er in gebruikt zijn horen bij mij. Het meest waardevolle en mooie aan mijn bio is dat hij ‘gegroeid’ is. Hij heeft zich ontwikkeld op basis van gebeurtenissen en met woorden die anderen aan mij toeschreven. Mijn bio en ik hebben daar samen van ‘geleerd’.

liesje - loesjeLeren is geweldig. Ook al doet het wel eens au. Wie zich verdiept heeft in leerstijlen is David Kolb tegengekomen. Mijn persoonlijke voorkeursstijl in zijn model is die van de ‘bezinner’.

Kolb zegt dat je het meest effectief leert door alle vier de stijlen van de leercirkel te doorlopen, waar je ook start.

Wat vind jij de lastigste? Ik ben een experimenteer-held op sokken. Bang om op mijn gezicht te gaan. Helaas, volgens de Belastingdienst hoort het nemen van risico’s bij het ondernemerschap. Dus om trots te mogen blijven op mijn VAR-WUO moet ik misschien wel wat meer lef gaan tonen.

Dit voorjaar trok ik even de stekker uit mijn opdrachtenstroom. Een ‘sabbatical’ om tot rust te komen, na te denken over de toekomst en eens wat meer nieuwe dingen uit te proberen.

En dan ontdek je inderdaad hoeveel je leert van experimenteren: zo ontmoet ik heel veel nieuwe, leuke en interessante mensen door buiten mijn eigen kringetje en zonder specifiek doel te netwerken (serendipity all over the place). En ik zie daardoor dat je uit een samenwerking soms ook andere, misschien wel belangrijker zaken haalt dan geld (wijze lessen, goeie feedback, nieuwe inzichten). En ik leer dat je echt waarde creëert door te delen. Want als je deelt met anderen, krijg je er links- of rechtsom ook weer iets voor terug.

Eén ding is nu duidelijk: in mijn toekomst zal veel variatie zitten. Want ‘standaardfuncties’ vervullen is niet het allerleukste voor een ZP’er. Daarbij krijg je weinig ruimte om echt de diepte in te gaan met je eigen kracht.

Door die positieve ervaringen ontwikkel je lef: ik ben nu niet langer op zoek naar inkomsten, maar naar boeiende opdrachten. Ik kijk niet meer naar bedrijven waar ik wil werken, maar zoek mensen uit met wie ik prettig werk. En in plaats van het voortdurend ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, ben ik ook eens stil gaan staan bij wat ik al heb, kan en doe.

Om uit te vinden wat voor soort opdrachten bij me passen, ben ik op zoek naar de rollen die ik nu al vervul in de waardenetwerken om me heen. En zo bleek dat ook al die nieuwe mensen mij vaak een rol gunnen die ik in het verleden (in die standaardfuncties) ook vaak pakte. Sterker nog, ik doe het ook privé, want ik kan het niet laten!

Vertel me wie je bent, wat je wilt, waar je mee bezig bent, wat je denkt, wat je voelt, wat je plannen zijn en wat je wilt bereiken. En ik zal acuut met je gaan meedenken.

Ik vertel je mijn visie, stel kritische vragen, laat je bij mij toetsen wat het effect is van je handelen, luister net zo lang naar wat je probeert te zeggen tot het in jouw hoofd helder is, ik belicht de zaken voor je van een andere kant, kijk of je niets over het hoofd ziet en met een beetje geluk help ik je daarmee ontdekken hoe het nog beter kan.

liesje - samen

 

Leren kan dus ook een vorm van realiseren zijn. Je ogen openen voor het feit dat wat je doet – omdat het bij je past – soms heel veel waarde kan hebben voor een ander. In mijn geval: dat ik in de rol van sparringpartner een ander vaak echt verder help.

Wat leuk! En wat een mooie rol. Hij is me op het lijf geschreven.

 

 

 

20110815

Deel dit artikel: 

Labels:, , , , , , , , , , , , , ,