Jarig!

Written by Renée van Dijk. Posted in Blog

jarig - ballonnenVandaag heb ik voor het eerst in lange tijd weer mijn verjaardag gevierd. Ik ben vandaag 5 jaar geworden. Wat zie ik er goed uit voor mijn leeftijd hè? 😉  Ok, ok, niet ik als persoon maar mijn ‘bedrijf’ is jarig. Hoewel dat in mijn ogen onlosmakelijk verbonden is met wie ik als persoon ben.

Jarig zijn is meestal geen verdienste. Je wordt door anderen op de wereld gezet en bent vaak zelf niet zo heel bewust bezig met de volgende verjaardag. Maar voor een ondernemer is dat anders. En zeker in deze tijd. Dus ik ben apetrots. 

Verrassend genoeg kiezen juist nu steeds meer mensen voor het ondernemerschap. Maar de cijfers van het aantal mensen dat ergens in de eerste 3-5 jaar weer afhaakt is bedroevend hoog. Waarom ik er dan nog wel ben? Omdat ik ondernemen zo ontzettend geweldig blijk te vinden! Omdat ik niet de behoefte voel om ergens ‘bij te horen’ of ‘van te zijn’. Ik ben gewoon van mezelf. En ik hoor bij iedereen met wie ik een gezamenlijk doel kan vinden. En gelukkig is het ook nog steeds gelukt om op die manier mijn brood te verdienen. Dat is toch super gaaf?

Vandaag vijf jaar geleden koos ik er voor om volledig op eigen benen te gaan staan.

Ik twijfelde al jaren. Ik ervaarde in mijn vaste banen steeds meer een ‘been there, done that’-gevoel. En in 2006 ging mijn afstudeerproject van Artemis al over Small Business omdat ik het de meest boeiende ontwikkeling ooit vond dat steeds meer mensen er voor kozen en in staat bleken om als zelfstandige te werken. Zelf droomde ik toen van ondernemerschap in een combinatie van mijn styling- en organisatietalent. Maar alleen aan de binnenkant van mijn oogleden. Door managementwisselingen bij mijn werkgever besloot ik eind dat jaar vrij onverwachts om daar te vertrekken. En daar sta je dan ineens met een compleet lege toekomst voor je. Wat nu?

Gewoonte heeft macht dus ik ging op zoek naar een vaste baan, maar compenseerde dat wel door te solliciteren bij bedrijven in heel andere branches dan waar ik vandaan kwam. In de meeste sollicitatieprocedures haakte ik zelf af omdat ik na een aantal gesprekken sterk het idee had dat ik het misschien wel kon, maar dat het leuke of uitdagende er na een halfjaar wel af zou zijn. Wat was dat toch? Raakte ik dan zo snel verveeld? Of had ik misschien zoveel werkervaring in mijn zak dat ik dat maar eens als een kracht moest gaan zien en anders moest gaan inzetten? Zou ik misschien een tijdje interimwerk moeten doen om te kijken of dat wat voor me was? Maarja, van het idee om me aan te sluiten bij een voormalig opleidings- of uitzendinstituut en dan telkens door jonge meiden – die vaak niet weten wat mijn vak echt in kan houden – naar saaie klussen gestuurd te worden, dat lokte ook niet.

Zomaar ergens begin maart 2007 zat ik achter een kop thee en een muffin op de Nachtegaalstraat. Tegenover me een goede vriendin (en coach) van de reclamebureau-baas voor wie ik als PA wilde gaan werken. De thee was op zijn verzoek, want zij zou goed kunnen inschatten of ik bij hem en zijn bedrijf paste. We voerden een leuk gesprek en ondanks het feit dat ik echt uit een andere wereld kwam leek het haar niet ondenkbaar dat ik een goede match zou zijn. En toen vroeg ze aan me:

“Stel nu dat je deze baan niet krijgt. Wat ga je dan eigenlijk doen?”

Dus ik begon te vertellen. Over interimwerk, over ondernemerschap in plaats van detachering, over hoe ik dacht aan klanten te komen, waarom ik dacht er geschikt voor te zijn… En toen zei ze:

“Ja, en nu stralen je ogen en klinkt je stem alsof je dat echt graag wilt. Dat heb ik niet gemerkt toen we over die PA-functie spraken”. 

We zijn samen terug gewandeld naar het reclamebureau. Ik een beetje beduusd over het feit dat ik onbewust al een keus gemaakt had en zij met lood in de schoenen omdat ze moest gaan vertellen dat ons kopje thee er in geresulteerd had dat ik me terug trok uit de procedure…

Maar Simone, mocht je dit ooit lezen, dankzij jou heb ik wel de beste keus van mijn leven gemaakt!

 

 

20120314

Deel dit artikel: 

Labels:, , , , , , ,