Wat is er in huis?

Written by Renée van Dijk. Posted in Blog

wat is er in huis - soepZondagavond, change of plans en dus eet je onverwacht in je eentje thuis. In jouw dorp is de Appie echt gesloten, dus je opent de koelkast en ziet wat restjes groenten liggen. De voorraadkast toont wat gedroogde macaroni en in je vriezer vind je nog wat gebraden sucade. Met een beetje van jezelf, een blokje van Maggi en een half oog op 24Kitchen brouw je een zalige maaltijdsoep.

Je huis ruikt heerlijk en het water loopt je in de mond. Het blikje mais dat je achter de macaroni trof inspireert je en je noteert snel nog wat spek en paprika op je boodschappenlijstje voor een volgende creatie.

Had je nu wel in een grote stad gewoond en een Appie om de hoek gehad die ook op zondag tot 00.00 uur open was, dan was je waarschijnlijk die kant op gewandeld, had een pak bami of lasagne uit het koelvak getrokken en die thuis in de magnetron geschoven.  Tijdens het eten weet je niet eens meer weet wat je nu hebt gekozen, het smaakt toch bijna hetzelfde. Doordat je niet betrokken was bij het samenstellen van de ingrediënten, is je aandacht ook niet bij het eindresultaat. Grote kans dat je je maandag al niet meer herinnert wat je gegeten hebt.

Schaarste maakt mensen creatief. En niet alleen in de keuken. Als de nood aan de man komt blijkt iedereen fantasie te hebben en in staat te zijn tot onverwacht grote prestaties. En zelf tot een resultaat komen, stapje voor stapje, dat is voor iedereen voldoening gevend. Waarom vergeten we dat zo vaak?

De zoektocht naar vernieuwing, verandering en verbetering steun ik graag. Ik ben een fan en ambassadeur van het begrip ontwikkeling en schreeuw dat van de daken, ook in mijn werk. 

Maar steeds vaker vraag ik me af waarom we daarvoor nieuwe systemen, nieuwe consultants, goeroes of waarheden nodig hebben. Waar ons eigen gezonde verstand is gebleven. Wat er mis is met wat we al in huis hebben. Waarom we steeds makkelijker afscheid nemen van kennis en ervaring, het weggooien of zelfs verwerpen. En… waarom we dat ook met mensen doen.

Dat restje andijvie, dat stukje selderij en die overgebleven wortelen vormen samen een rijk gevulde groentensoep. De sucade mag dan bevroren zijn, maar met een beetje warmte geeft hij een heerlijke binding en die droge macaroni… ach, wat een beetje kruiden en bewegingsvrijheid al niet doen.

Misschien moeten we de mensen in onze bedrijven ook eens wat extra aandacht geven.  Jan, Piet en Klaas eens over de afdelingsgrenzen heen met elkaar laten samenwerken. Karin eens wat meer uitdaging geven, iets waar ze echt warm voor loopt. En Carola en Willem? Geef ze wat training en ruimte.wat is er in huis - proost


En wanneer je dan een beroep op mensen doet, vraagt om vernieuwing, verandering en verbetering, dan  laten ze je vast versteld staan met hun ideeën en oplossingen. Oude systemen kunnen aangepast worden naar nieuwe, specialisten worden interne consultants, visie komt vaak uit onverwachte hoek en de waarheid… ach… wees eens eerlijk: wat kan er eigenlijk op tegen zelfgemaakte soep?

Eet smakelijk!

 

20121104

Deel dit artikel: 

Labels:, , , , , , , , , , , ,