In 3 stappen naar afleidingsvrij werken

Written by Renée van Dijk. Posted in Blog

procrastination

Als verzamelaar van schrijfmachines – ja, we hebben allemaal onze eigenaardigheden – viel mijn oog natuurlijk direct op deze nieuwe variant: de Hemingwrite!  Kijk je mee?

https://www.kickstarter.com/projects/adamleeb/hemingwrite-a-distraction-free-digital-typewriter

Dit apparaat – wat me overigens toch vaag doet denken aan FischerPrice’s My First Typewriter – claimt een unieke kwaliteit: schrijven zònder afleidingen.

3 stappen - hemingwriteHoe grappig ik het product ook vind en hoe zeer ik ook verleid wordt om het op mijn verlanglijstje te zetten, die marketingclaim, die koop ik niet.

Natuurlijk word je op een device met internet afgeleid door je e-mail, social media of de onbegrensde mogelijkheden van Google. Maar realiseer je dat je net zo goed afgeleid kunt worden door je zin in een kopje koffie, een fluitend vogeltje in de tuin of het feit dat je het te warm of te koud hebt.

Afleiding. Procrastinatie. WOG (werk ontwijkend gedrag). Welke naam je er ook aan geeft, iedereen heeft er wel eens last van. Je kunt je wifi uitzetten of andere randvoorwaarden zoals koffie of temperatuur regelen. Maar helpt dat nu echt? Nee!

Wat heb je wel nodig?

1 – Motivatie
Als jij niet voldoende gemotiveerd bent om die taak te volbrengen kan niets je daartoe zetten. Of je nu een artikel moet schrijven of iets anders moet doen, vraag jezelf eerst af waarom je het gaat doen. Wat draagt die taak bij aan wat jij echt wilt bereiken in je werk of je leven?

2 – Timing
Het juiste moment kiezen heeft twee kanten: tijd en stemming.

Tijd is niets anders dan voldoende en logische ruimte in je agenda. Dus ondanks inspiratie niet midden in de nacht een blog schrijven als dat ten koste gaat van je slaap. En niet starten aan een complexe taak als je 5 minuten later weer een afspraak met iemand hebt.

Stemming bepaalt hoe succesvol je bent in het uitvoeren van je taak. Moet jij wel nu aan die taak gaan werken of zit je net in je vier-uur-cup-a-soup-moment? Staat je hoofd er naar? Alleen jij kunt voelen of iets het juiste moment is. Of je toe bent aan kort cyclische handelingen waar je niet teveel bij hoeft te denken of aan een hier-moet-ik echt-even-voor-gaan-zitten-klus. Plan ze daar ook op in. Niemand kent je dagritme beter dan jijzelf.

3 stappen - motivatie
En last but not least:

3 – Egoïsme
In onze cultuur wordt het al snel raar of niet netjes gevonden om egoïstisch te zijn. En toch is het af en toe broodnodig. Als je voldoende motivatie hebt om iets te gaan doen en de timing is goed, doe het dan ook!

Besluit dat jij op dat moment de belangrijkste persoon op de wereld bent. En dat deze taak het allerbelangrijkste is wat jij gaat doen. Sluit anderen (mens en dier) fysiek buiten. Zorg dat je alleen in een ruimte bent. Vertel hen dat je niet gestoord wilt worden en accepteer dus ook geen verstoringen. Wees zelfvoorzienend, dus pak ook geen koffie of hulp aan van een ander, maar doe alsof je helemaal alleen op de wereld bent. En ga doen wat je van plan bent.

Ik wens je veel succes met de uitvoering van je taak. En mocht het nog steeds niet lukken, dan weet je nu waarschijnlijk wel waar de schoen wringt. 😉

Deel dit artikel: 

Labels:, , , , , , ,